5 MacOS-kommandoer hver bruker bør kjenne til

0
11

Et Apple-tastatur. Jack Wallen/ZDNET

Fordi jeg har brukt Linux i så lang tid, er kommandolinjen en annen natur for meg. Jeg vet hvilke kommandoer jeg trenger for å gjøre visse ting – og de feiler aldri. Det er en av grunnene til at jeg bestemte meg for å bruke kommandolinjen i MacOS også. Tross alt er MacOS og Linux CLI (kommandolinjegrensesnitt) ganske like.

Men hvis du er ny i praksisen med å kjøre kommandoer, har du sannsynligvis ingen anelse om hvor du skal begynne. Det er her jeg kommer inn. Tillat meg å introdusere deg for fem kommandoer som ikke bare vil tjene deg godt, men som ikke engang er svært vanskelige å bruke.

Også: Jeg har brukt Linux i 30 år. Her er 5 grunner til at jeg aldri bytter til Windows eller MacOS

Og med det, la oss dykke ned i kommandoene.

1. Ledig ledig plass

Når du vil finne ut hvor mye plass som er igjen på harddisken (eller flere stasjoner, hvis du har dem tilkoblet), kan du alltid gå til Systeminnstillinger, søke etter lagring og deretter la GUI beregne ledig ledig plass . Eller du kan åpne terminalappen og gi en enkelt kommando som viser hvor mye ledig plass som er tilgjengelig på alle tilkoblede stasjoner. Kommandoen det gjelder er df, som viser ledig diskplass. Du kan se den ledige plassen på alle stasjonene dine ved å gi kommandoen slik:

df

Min favorittmåte å bruke df på er i menneskelest format. Når du bruker df uten alternativer, vil den vise resultatene i blokker, noe som kan være veldig forvirrende. Bruk i stedet kommandoen:

df -h

Dette vil presentere utdataene i GB, som er mye lettere å forstå.

2. Å drepe en useriøs app

Det kan være en sjelden anledning, men noen ganger blir en app useriøs og nekter å lukke. Jada, du kan alltid bruke Force Quit-verktøyet (fra Apple-menyen i topplinjen). Eller du kan bruke kill-kommandoen. Jeg har hatt ett tilfelle der MacOS GUI nektet å svare. I stedet for å gjøre en hard omstart, brukte jeg SSH til å logge på maskinen, finne den problematiske appen, drepe den fra kommandolinjen, og GUI-en min kom tilbake til meg. 

Før du kan drep appen, men du må først finne dens PID (Process ID). For å gjøre det, utfør kommandoen:

ps aux | grep NAME

Hvor NAME er navnet på appen (som Safari). 

Når du har PID-en, kan du drepe den useriøse appen med kommandoen:

kill PID

Hvor PID er PID for den aktuelle appen.

3. Åpne en fil

Visste du at du kan åpne en fil fra kommandolinjen? Ikke bare kan du åpne en fil, men å bruke denne kommandoen vil åpne filen i riktig applikasjon. Hvis du for eksempel har et dokument du vil åpne i Pages, vil denne kommandoen gjøre det. Når du bruker denne kommandoen, er det som om du dobbeltklikker på filen i Finder. 

Også: 5 Linux-kommandoer du trenger å vite for å feilsøke problemer

Hvordan gjør du det? Du må først navigere inn i mappen som inneholder filen. Si at filen din (vi kaller den zdnet.docx) er i Dokumenter. Åpne terminalappen og utfør kommandoen cd ~/Documents. Når du er der, kan du åpne den filen med kommandoen:

open zdnet.docx

Uansett hvilket standardprogram du har satt til å åpne docx-filer vil starte og du er klar til å jobbe. Hvis du vil åpne en fil med et ikke-standardprogram, kan du gjøre det ved å bruke -a-alternativet. For eksempel kan du ha både Apple Pages og LibreOffice Writer installert og du vil åpne dokumentet med Writer. For det kan du gi kommandoen:

open -a LibreOffice.app zdnet.docx

4. Start maskinen på nytt

Har du noen gang oppdaget at iMac eller MacBook nekter å starte på nytt? Jeg har og det kan være frustrerende. Heldigvis er det en enkel kommando du kan bruke for å tvinge en omstart. En ting å huske på er imidlertid at denne kommandoen krever de forhøyede rettighetene som følger med sudo (som står for superuser do). Når du bruker sudo, vil du bli bedt om å skrive inn brukerpassordet ditt. Først etter at du har skrevet inn brukerpassordet ditt, vil den aktuelle kommandoen kjøre.

Kommandoen for å tvinge en omstart er:

sudo reboot

Etter å ha skrevet inn brukerpassordet ditt, vil maskinen starte på nytt.

5. Lær om en kommando

Til slutt vil denne lille doozy av en kommando være veldig nyttig når du navigerer i CLI. Mann-kommandoen lar deg lese manualsidene for hver kommando. Si for eksempel at du vil lære mer om reboot-kommandoen. For det kan du gi kommandoen:

man reboot

Også: 6 funksjoner jeg skulle ønske MacOS ville kopiere fra Linux

Manualsiden åpnes og du kan bla gjennom den og lære alt som er å vite om kommandoen. Nesten hver kommando på MacOS-maskinen din vil ha en manuell side. Du kan til og med lese manualsiden for man-kommandoen, som vil være:

man man

Og der har du det, mine venner: de første fem kommandoene jeg mener at alle MacOS-brukere bør lære. Det betyr ikke at du må lære dem. Men hvis du ønsker å få mest mulig ut av operativsystemet, er dette et flott sted å begynne.